Соопштенија

26 Февруари 2015

Согласно одлуката донесена од Наставно-научниот совет на ден 20.02.2015 год. при Економскиот факултет – Прилеп на студентите им е дозволен априлски (дополнителен) испитен рок.

Пријавувањето на испитите ќе биде во периодот од 09 – 11 март 2015 год. (понеделник, вторник, среда).

Притоа студентите ги уплаќаат потребните средства како би се стекнале со право на полагање на избраните предмети.

Студентите кои ќе положат предмети од повторно запишаните се стекнуваат со право да запишат нови предмети согласно правилата за студирање по ЕКТС.

За полагање се уплаќаат 300,00 денари за стекнување на право за полагање во дополнителниот испит рок, 300,00 за секој испит посебно и 300,00 ден. плус ако испитот се полага повеќе од еднаш.

25 Февруари 2015

Втора домашна работа по Економија на труд

симни документ

25 Февруари 2015

Втора домашна работа по Економетрија

симни документ

18 Февруари 2015

Шпаркасе Банкa го објави конкурсот за студенти и дипломци „Најдобрите од Југоистокот“ кој веќе традиционално се реализира во Македонија. Нашите студенти и дипломци ќе имаат можност да добијат една од наградите кои им овозможуваат обука и пракса на Универзитетот Карл Франценс и Универзитетот за технологии во Грац, како и стипендија за Универзитетот за музика и применета уметност  во соработка со Операта во Грац, Австрија.
Најдобрите кандидати од областа на економските, правните и техничките науки ќе имаат можност за обука и пракса во европската реномирана банкарска групација Штаермеркише Шпаркасе, а по завршување на програмата и локално во Шпаркасе Банка Македонија.
‘‘Програмата  е од огромно значење за развојот на младите и талентирани студенти овозможувајќи им непроценливо искуство за нивен понатамошен влез во деловниот свет. Стекнатото искуство и надградба на знаењето во нашата банка во Австрија, како и на Универзитетите во Грац, се одлична препорака за почеток на нивната кариера во Македонија. Долгорочно гледано, проектот придонесува и за развојот на македонскиот финансиски сектор, бидејќи овие млади луѓе своето знаење ќе го применуваат во својата работа и ќе го споделуваат стекнатото искуство. ‘‘ - изјави     г-дин Глигор Бишев, Претстедател на УО на Шпаркасе Банка Македонија.
Програмата ‘‘Најдобрите од Југоистокот‘‘ ја реализира Шпаркасе Банка во соработка со  економските, правните и техничките факултети при Универзитетот ‘‘Св. Кирил и Методиј‘‘- Скопје и Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, а од оваа година се вклучува и Универзитетот ‘‘Гоце Делчев‘‘ од Штип. Прв пат годинава проектот се промовира и пред студентите на факултетите за музичка уметност во Македонија.
‘‘„Најдобрите од Југоистокот“ е одлична можност за размена на знаење и искуство од повеќе области. Студентите се многу задоволни од досегашното искуство во програмата, што ни кажува дека едногодишниот престој во Австрија за нив е од големо значење. Особено ми е драго што програмата добива се поголем публицитет од година во година и студентите веќе ја очекуваат за пријавување.‘‘ – изјави Љубомир Дракулевски, декан на Економскиот факултет.
‘‘И оваа година интересот кај нашите студенти е голем. Преку оваа програма тие пристапуваат во развиен деловен свет во кој разменуваат значајни искуства со своите колеги од Европа. Полни со ентузијазам студентите кои учествуваат во програмата се враќаат во Македонија со нови перспективи. „Најдобрите од Југоистокот“ е ретко искуство кое можеме да им го понудиме на нашите студенти.‘‘ – изјави Борче Давитковски, декан на Правниот факултет ‘‘Јустинијан Први.‘‘
Право на пријавување имаат сите студенти и дипломоци на економски, правни и електротехнички науки како и студентите на музичка уметност кои ги исполнуваат критериумите за учество.
Повеќе информации околу начинот и правилата за учество заинтересираните можат да најдат на веб страната на Шпаркасе Банка, како и на факултетите дел од оваа програма.
Проектот ‘‘Најдобрите од Југоисток‘‘ е еден од повеќето успешни проекти кои Шпаркасе Банка Македонија ги реализира во континуитет и во рамките на својата стратегија за општествена одговорност. Преку овие проекти, Банката ја покажува својата определба да биде активен учесник во развојот и унапредувањето на различни сегменти на општеството. 

Контакт лице за Економски факултет - Прилеп:

Доц. д-р Татајана Спасеска е-маил: t_taleska@yahoo.com тел: +389 70 277 918

Видео обраќање за програмата „Најдобрите од Југоистокот“.

Повеќе информации за програмата и начинот на аплицирање можете да погледнете на следнитe линкoви:

18 Февруари 2015

Соработка за платена пракса со полно работно време помеѓу Акселтра – софтверска компанија и Економскиот Факултет Прилеп

симни документ

18 Февруари 2015

Им се соопштува на студентите дека на ден 20.02.2015 година (петок) во 9:30 часот може да земат оценки по предметите Вовед во бизнис; Економија на Европска Унија/Европска економска интеграција; Меѓународни институции и организации.

Предметен наставник: Доц. д-р Оливера Костоска

16 Февруари 2015

Им се соопштува на студентите кои што го положиле предметот МАРКЕТИНГ НА УСЛУЖНИ ДЕЈНОСТИ да ги достават индексите за внесување на оцените кај администраторот Чепоска Стефана најдоцна до 18.02.2015 (Среда).

12 Февруари 2015

Им се соопштува на студентите од  Економскиот факултет – Прилеп дека последен ден за запишување на парен семестар  за академската 2014/2015 година е 13-02-2015 год. Студентите кои нема да се придржуваат кон односниот период ќе се изложат на дополнителни трошоци, пропишани со ценовникот за висината на надоместоците што ги плаќаат студентите за образовни и административни услуги на високо образовните установи.

11 Февруари 2015

СООПШТЕНИЕ

Oценки по предметите Меѓународни односи и Основи на економија и Вовед во економската глобализација од ЈАНУАРСКИ ИСПИТЕН РОК -2015 ќе се даваат на 17.02.2015год (вторник) од 9:00-11:00 часот кај асистентот Спире Лазароски. Се 

Предметен наставник

Проф.д-р Сашо Атанасоски 

10 Февруари 2015

Им се соопштува на студентите кои го положиле предметот СМЕТКОВОДСТВО да ги достават индексите кај администраторот Чепоска Стефана најдоцна до 12.02.2015 (четврток), за внесување на оцените во индексите.

<< претходно | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |